Cykelresor till Mallorca - Trip on Sport

Säker cykling

Vi cyklar alltid säkert och smart i våra grupper. Då blir det automatiskt roligt och snyggt! Vi har under resorna både praktiska och teoretiska genomgångar i gruppcykling vid olika situationer. Det är så vi cyklar säkert och smart!

Våra ledare är utbildade. Vi har genomarbetade och beprövade rutiner för hur cyklingen i grupp går till och hur vi hanterar en eventuell olycka eller mindre incidenter. Detta gör att både ledare och gäster kan känna sig trygga. Då blir cyklingen också desto roligare!

Alkohol

Precis som vid bilkörning, är vi som cyklister också trafikanter. Dessutom är vi en del av ett litet kollektiv och är beroende av varandra i gruppen när vi är ute och cyklar. Vi dricker därför aldrig alkohol före eller under turena, dvs. inte heller då vi stannar för att ta lunch eller fika. När gruppen är tillbaka efter dagens tur och ledaren avslutat passet, då bestämmer du själv.

Trafikregler gäller

Alla trafikregler gäller även oss cyklister. Detta inkluderar bland annat att det är högertrafik. Cykla aldrig på mötande väghalva. Detta är speciellt viktigt där vägen är slingrande eller runt skarpa hörn och byggnader. Räkna alltid med att du kommer att få möte precis där du inte vill ha det.

Välj rätt grupp för dig

Att hitta rätt grupp att cykla med är också viktigt för din och andras säkerhet. Dels behöver alla deltagare i gruppen vara konditionsmässigt på ungefär samma nivå för att få ut så mycket som möjligt av träningen. Men man behöver också ha rätt vana vid gruppcykling, dvs. veta hur man ska bete sig vid gruppcykling. Ibland kan man vara relativt vältränad och ha cyklat många motionslopp men har fortfarande inte koll på tekniken vid gruppcykling. Då gäller det att lägga extra fokus på detta. Känner du du osäker om gruppen är rätt för dig, fråga din ledare.

Telefonen och viktiga telefonnummer

Lägg in dessa i din mobil:
SOS - tel. 112 (gäller i hela EU)
Servicebil +46 708 220 198 (Fredrik Jansson)
Ledarens nummer (detta får du på plats beroende på vilken grupp du cyklar med)

Telefonen är med men i tyst läge. Vi har INTE head set i öronen, lyssnar inte på musik eller är beredd att svara. Om det ringer får du ringa upp senare. Fotografering får enbart ske när vi står stilla, INTE under cyklingen i gruppen.

Vid stopp under turerna

Om gruppen gör ett planerat eller oplanerat stopp under turen, är det viktigt att alla lämnar vägbanan så snabbt som möjligt så att passerande och mötande trafik kan passera på betryggande avstånd. När du stannat, gå av cykeln och gå ut till vägkanten. Skrik inte stopp vid ev haveri utan ange anledningen redan när du ropar, t.ex. “punka”. Undvik snabba inbromsningar, rulla lugnt in till kanten och stanna. Alltid på höger sida. Och som sagt - lämna vägbanan.

Vid regn

Ytan på Mallorcas vägar är speciell och vi märker av ett alldeles speciellt fenomen vid t.ex. regn. När vägbanan blir våt vid blir den nämligen extremt hal. Den blir i vissa fall hal som is och detta överraskar förstås de flesta. Det är inte helt ovanligt att se cyklister gå omkull i en rondell, trots att de cyklar sakta och tar det väldigt försiktigt. Det är alltså inte bara bromsarna som funkar sämre vid regn, utan vägbanan blir också såphal. Det gäller då att ta det lite extra speciellt försiktigt. Det kan vara bra att känna till att vi vid risk för regn ställer vi in cykling i berg.

Hjälm, Glasögon, Handskar, Telefon

Hjälm - Hjälm är obligatoriskt vid cykling i våra grupper. Se till att den passar och sitter rätt med hakbandet knäppt. Du ska max få in två fingrar mellan rem och haka.
Glasögon - Tänk även på att ha cykelglasögon på dig. En insekt i ögat kan kännas ordentligt och kan göra att du kappar kontrollen över cykeln eller gör en felmanöver i gruppen med allvarliga konsekvenser som följd. Ett par glasögon förhindrar enkelt detta.
Handskar - Skulle olyckan trots allt vara framme och man går omkull, är det oftast händerna man sätter i asfalten först. Även vid en väldigt liten incident kan ett par handskar förhindra uppskrapade handflator.
Telefon - Sätt den i ljudlöst läge. Du bör ha med dig telefon för att kunna larma SOS eller för att kunna kontakta vår servicebil eller våra ledare. Däremot har vi inte headset i öronen och vi har inte telefonen i handen vid cykling. Vi fotograferar enbart då vi står still.

Cykelmanöver

Händerna på styret - Håll alltid båda händerna på styret nära bromsarna vid cykling i gruppen, undantaget då du visar handsignaler.
Blicken framåt - Titta alltid framåt, även då du pratar med din parkamrat. Titta långt fram och försök förutse vad som kommer att hända härnäst.
Undvik att bromsa - Undvik alltid att bromsa om det är möjligt. Bromsa bara som en allra sista utväg. Om du bromsar, gör det mjukt och försiktigt och använd mycket hellre fartvinden för att finjustera sin hastighet. Annars är risken stor att någon bakom kör in i dig och du orsakat en olycka.